Sneak Peak för bloggläsarna: IF Popgeni - hösten 2016 i Östersund

Detta blir officiellt från den 1 september:

Nu är hösten för IF Popgeni klar. Vi börjar med att åter hjälpa fantastiska Ellen Sundberg med en releasespelning. Sedan presenterar vi tre mycket fina konserter med akter som tillhör den yppersta världseliten i sina respektive genréer. En väljer vi att ordna på stadens kanske minsta men mysigaste pubscen, den andra flyttar vi in i Teatersalongen för att en sittande publik ska få njuta av den fina musiken och texterna och den sista blir en sen kvällskonsert på intima Studioscenen..

Höstens konserter anordnar vi i samarbete med konsertlokalerna och med Region Jämtland Härjedalen Kultur och studieförbundet Sensus . Bokningsbolag är Rootsy Music för de tre första konserterna och Northern Trail för Robert Ellis.

Onsdag den 7 september - Storsjöteatern

Ellen Sundberg – Releasespelning för ”Cigarette Secrets”

För tredje gången i rad är vi med och anordnar en releasespelning för ett nytt album med Ellen Sundberg. Det började med att IF Popgeni i april 2013 gav Ellen vårt pris ”Stora P” som bland annat innehöll en kontakt med boknings- och skivbolaget Rootsy. Det ledde till att debutalbumet ”Black Raven” släpptes nationellt av Rootsy i augusti 2013.

Vi är så vansinnigt glada och lyckliga över att hela landet sedan dess har förstått vilken fullkomligt unik och skicklig låtskrivare och artist Ellen är. När vi våren 2015 ordnade så att Ellen i samband med en spelning i Stockholm fick träffa BMG/Chrysalis  VD Sanken Sandqvist hoppades vi att han också skulle förstå det vi förstått. Och det gjorde han. Nu har Sanken spelat och producerat albumet ”Cigarette Secrets” som ges ut av ett av världens största skivbolag. Bland recensionerna kallas den för ”Ett av årets bästa skivsläpp” och landets bästa musikjournalist Jan Gradvall hyllar Ellen både i en recension i DI Weekend och in sin podd på Sveriges Radio.

På konserten gästas Ellen av en gammal bekant. Samma kväll på Gamla Teatern som Ellen fick vårt pris spelade amerikanska hjältarna i Turnpike Troubadours och svenska We Met Tomorrow. Och på vår första RRR-festival sommaren 2014 spelade också Ellen och We Met Tomorrow, bland många andra. Nu kommer sångaren och låtskrivaren Richard Smitt från WMT att inleda kvällen och han och Ellen kommer även att framför den fina duett de skrivit tillsammans.

 

Torsdag den 13 oktober - Captain Cook

Under höstens mest konsertspäckade vecka i Östersund vill vi erbjuda ett alternativ.  Ingen stor ishall, inget gigantisk Folkets hus utan i stället ett av världens bästa band inom southern rock på Östersunds minsta och mysigaste scen.

Uncle Lucius

Äntligen får vi chansen att presentera och introducera Texasbandet Uncle Lucius för östersundspubliken. Bandet har släppt fyra utsökta album och etablerat sig som ett av de populäraste banden inom den snabbt växande Americana/Southern Rock-scenen i USA.

Kvintetten från Austin, Texas, formar en mix av soul, blues och country spetsad med klassisk rock med tydliga retrorötter, men ändå helt fräscht och oemotståndligt personligt när den möter trumhinnorna. Rutinerade Uncle Lucius bildades 2002 när den då 25-årige sångaren och gitarristen Kevin Galloway tröttnade på att vara bosatt i östra Texas och jaga en karriär inom bankväsendet. Uppvuxen med klassisk country och sin gitarr bestämde han sig för att flytta till Austin och satsa allt på musiken. Det blev många ”open-mike-nights” i Austin för Galloway och det var där han träffade Hal Vorpahl, bas, Austin veteranen Mike Carpenter, gitarr, och den första upplagan av U.L. var ett faktum. Snart gjorde man regelbundna livespelningar inför en entusiastisk publik på Austin scener som Saxon Pub, Threadgill's och Antone's.

I dag består gruppen av minst sagt karismatiske leadsångaren Kevin Galloway, som också spelar akustisk gitarr, Michael Carpenter, elgitarr, akustisk gitarr, sång, Josh Greco, trummor, sång, Jonathan Grossman, keyboards, synth, sång, och Nigel Frye, bas & synth. Alla bandmedlemmar skriver låtar och de delar en stor kärlek till klassiska rockalbum där man hämtar inspiration och ideér och förvandlar dem till ett sound som känns tidlöst och eget. Något som inte minst hörs på den senaste och fjärde fullängdare, ”The Light”. Utgiven på egna labeln Boo Clap i juni 2015, visar albumet upp ett band som med intensivt turnerande under det senaste deceniet spelat ihop en stor skara U.L. diehards i hemlandet.
De senaste åren har man tagit sikte på andra delar av klotet och nu finns chansen för en jämtländsk publik att charmas av denna klart speciella kvintett.

Kape

Inte många artister på den lokala scenen har uppnått samma legendstatus som Kape. Han har hållit på i många år nu men har samma glöd och intensitet som alltid när låtarna mer går mot att blanda rap på svenska med sång och americana. Berättelser från samhällets fram- och baksidor och något genuint i uttrycket som så många eftersträvar men få uppnår. För ett år sedan gjorde han sin första spelning hos oss och var först någonsin med att införa trummaskinen på Popgeni-scenen. Nu ser han väldigt mycket fram emot att få framträda på just Captain Cook.

Fredag 28 oktober-Storsjöteatern, salongen

Det här blir den största konsert vi ordnat förutom de två RRR-festivalerna. För två år sedan hade vi besök av Jason Isbell. När nu Sam Outlaw kommer hit så har vi inom lyckats få hit de två kanske hetaste namnen inom den nya vågen av country/americana. Sam Outlaws konsert blir den enda i hela Norra Sverige och för att fler ska få plats väljer vi den här gången att hålla konserten inne i Teatersalongen. Den här typen av country med starka texter framförs i USA ofta i de stora konserthusen inför sittande publik så att alla nyanser i låtarna ska nå ut mer än vad de gör i en klubb/bar-miljö. Eftersom Sam Outlaw spelar dagen före bluesfestivalen har tillresande också en möjlighet att uppleva två helkvällar med lysande bluesbaserad musik. Bar öppnar 18:30. Dörrar öppnar 19:00. Konsertstart 19.30.

Sam Outlaw

Äkta kvalitet räcker långt, även i det överbefolkade gyttret av musik som råder 2016. Nog för att det hjälper en hel del att befinna sig på rätt plats, få uppmärksamhet av rätt personer vid rätt tidpunkt och allt det där, men har du en medfödd musiktalang och spelar in skivor som välter murar kan det vara fullt tillräckligt för att till synes komma från ingenstans och skapa stor uppståndelse.

Med sin varma sångröst och rätt dresskod skulle han kunna vara klippt och skuren för att perfekt passa in i mallen av en klassisk country stjärna. Men Sam Outlaw är långt ifrån någon vanlig honky-tonkare.

Född Sam Morgan, Outlaw är hans mammas flicknamn, växte upp i San Diego, södra Kalifornien med en bred musikalisk diet av sina föräldrars kärlek till västkust country, 50-talets Bakerfield sound och 70-tals pop.

Det var tänkt att han själv skulle producera debutalbumet ”Angeleno”. Men när bandets trumslagare Joachim Cooder spelade upp några tidiga demoinspelning för sin legendariske far, Ry Cooder, så ändrades förutsättningarna plötsligt. Ry Cooder tände på alla cylindrar och bad om att få sitta med i bandet för att bekanta sig med låtmaterialet och avgöra hur man på bästa sätt skulle ta vara på det grandiosa låtmaterialet. ”Angeleno” spelades in i Los Angeles med bandmedlemmar som far och son Cooder, Bo Koster (My Morning Jacket), Taylor Goldsmit (Dawes), Gabe Witcher (Punch Brothers) och Chuy Guzmán (Linda Ronstadt). Albumet genomsyras av finaste sortens traditionell country och man kan inte undvika att höra fragment av exempel Glen Campbell's crossover country och George Straits traditionella sound.
Själv kallar Sam det gärna ”SoCal country”. Sam Outlaw är utan tvivel ett av de hetaste namnen inom genren just nu och inget annat än en solklar drömbokning för IF Popgeni.

På den vägen är det. Sam Outlaw är något stort på spåren, och hans felfritt verkställda countrymusik kommer under många år framöver att vara en kraft att räkna med.

Våren 2016 ordnade Rootsy Sam Outlaws första spelningar i Sverige. Mottagandet var översvallande med utsålda konserter och hyllande recensioner. När Sam Outlaw nu kommer åter för en serie spelningar framträder han som duo på samma sätt som i våras med Sam själv på sång och gitarr tillsammans mycket fina singersongwritern Molly Jenson på sång och gitarr. Molly medverkar också på Sams debutalbum

Johannes & Albin Söderlund

Lumberjack & The Suits är ett av de mest älskade banden på den lokala scenen för de som älskar alla former av traditionell amerikansk musik. Förra året avslutade de hela Rolling Rootsy Revue  när de klev in på scenen efter Justin Townes Earle och gjorde ett bejublat framträdande.

Den här fredagskvällen i Teatersalongen kommer att inledas på finaste sätt när bröderna Johannes & Albin Söderlund från Lumberjack & The Suits kommer att bjuda på några egna melodier och några lånade av andra.

Lördag den 10 december – Storsjöteatern Studioscenen

ROBERT ELLIS (US)

IF Popgeni har ett extra hjärta för de där sångarna och låtskrivarna som förmår göra musik som berör på djupet. Inte för inte har vi haft besök av fantastiska sångare och låtskrivare som Jason Isbell, Steve Forbert och Simone Felice. Nu har vi besök av en av 2016 år allra mest spännande artister som rör sig över genregränser. Innan Robert Ellis skrev på kontraktet med New West Records tidigt 2011 hade han redan gjort sig ett namn i Houston, Texas. Inspirerad av country, folk och bluegrass som han matades med under sin uppväxt i södra Texas började Ellis spela live i hemstaden.

Publik och fanskaran växte ytterligare i och med den egenhändigt producerad debutplattan”The Great Rearranger”. En av dem som upptäckte och föll pladask för Ellis i och med ”T.G.R” var George Fontaine Sr, president för New West Records, som omedelbart såg till att få hans namnteckning på ett skivkontrakt 2011. Album nummer två ”Photographs”, med en blandning av akustiska folksånger och uptempocountry, släpptes samma sommar på New West och valdes av musikmagasinet American Songwriter som ett av det årets 50 bästa album. Grandiosa dubbeln ”The Lights From The Chemical Plant” 2014 och årets självbetitlade ”Robert Ellis” har gjort att intresset vuxit ytterligare.

Rolling Stone har jämfört Robert Ellis musikaliska ådra med James Taylor, Paul Simon, Steely Dan och Fleetwood Mac och menar att han vuxit ytterligare i klass med senaste albumet där folk och countryrötterna förgrenat sig till passionerad poprock med twang. Albumet fanns på flera listor över det första halvårets bästa album 2016.

Innan Robert Ellis ställer sig på Studioscenen med sitt band har de varit på turné sedan i början av september i USA, Nya Zeeland, Australien, England, Holland, Belgien och Danmark. Att Robert och bandet nu förutom gigen i Malmö ,Stockholm och Oslo valt att komma till ”lilla” Östersund och gästa IF Popgeni är vi vansinnigt glada över.

Före Robert Ellis kommer det som vanligt att vara någon artist med lokal anknytning som spelar. Men vi har inte hunnit få något namn klart än så vi återkommer.

Starttiden för konserten är beroende av när den liveopera som visas i Teatersalongen slutar. Men vi har insläpp från 21.30 och konsertstart runt 22.30.

(Biljetter till Ellen Sundberg finns via Tickster. Till Sam Outlaw och Robert Ellis släpps biljetter via Ticketmaster någon gång runt 7 september. Till Uncle Lucius får man boka bord hos Captain Cook eller köpa biljetter i dörren samma dag.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0