Alices Underland

Precis om en vecka har Alice Cooper hållit hov i Östersund.
Det är klart att man som popnörd går i väntans tider, för att uttrycka det milt.
Men innan dess så ska jag ge mig på att gissa på ett par låtar Alice INTE kommer att spela.
Den första är "Reflected" en smått briljant liten poplåt, där de psykadeliska influenserna går han i hand med en ren och skär popmelodi. Låten är från Alice Coopers första platta "Pretties For You" från 1969. Då var Alice Cooper gruppnamnet och gruppens sångare var då Vincent Furnier. Men ju längre tiden gick
, desto mer växte Alice Cooper som karraktär in i Vincent Furnier. Så i dag är Alice Cooper och Vincent Furnier två olika karraktärer. Skapad av honom själv. Dels för att hålla isär den golfspelande, republikanröstande och filmtokige mer private Vincent,med scenfiguren Alice. Men även för att det på sjuttitalet gick för långt med alkoholmissbruk och blev komplicerat för Vincent Furnier, Det märks då han tvärt bryter med skräckkarraktären Alice Cooper på skivan "Whiskey And Lace" från 1977. Då blev han en privatdektitiv istället. Alkoholmissbruket slutade på New Yorks Sanatorium, något han breättade om på plattan "From The Inside". från 1978.
Nummer två kommer från 1980-talet när Alice Cooper fått ny fart, men var inte så populär. Men "No Balony Homosapiens" är en snygg popdänga som filmiskt berättar historien om när aliens landar på jorden och blir välkomnad av Alice och hans gäng. Plattan "Zipper Catches Skin" blev ingen hit. Det skulle dröja ett par år innan Alice fick hitten "He´s Back ( The Man Behind The Mask)" från filmen Friday The 13th IV - Jason Lives.
 
Den tredje och sista är från Alice Coopers uppsvingperiod från början av 1990-talet. Alice Coopers ballader har alltid varit av hög klass. "Only Women Bleed" och "You And Me" från 70-talet var fortfarande in på 80-talet en av de största powerballaderna, så amerikanska hår(d)rocksband led av en allt för stor countryinfluens på balladfronten. Säga vad man vill om  Desmond Child och Dianne Warren, men de visste hur en hit skulle snickras då. Vilket gör plattan "Trash" relativt ointressant i Alice Coopers katalog. Men paradoxen är att de var med och skrev "Only My Heart Talking" som är en rockballand i rakt nedstigande led från ovan nämnda Alice-ballader. Och med den slog Alice än en gång den nya generationen av rockers på fingrarna och visade hur en ballad skulle levereras.
Avslutande "Wind Up Toy" är som en av Alice Cooper mardrömmar i komprimerat format. Låten kom 1991 på plattan "Hey Stoopid" och hade hela dåtidens hårdrockselit med. Karrakjtären Steven från 1975 års "Welcome To My Nightmare" återkommer, Och mitt i Steve Vais gitarrmatta levererar Alice Cooper en av hans mest smittande refränger.
Man tar av sig hatten och bugar för denne ikon inom musikhistorien.
/Stefan
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0