Pop eller roots eller båda..?

”Songs Of Patience”

Alberta Cross

(ATO)

PPP

Nu var den här. Tre år har gått sedan den första fullängdaren. Tre år fulla av turnéer som förband på de stora scenerna och i egen regi på världens alla klubbar och festivaler. Alberta Cross har jobbat hårt sedan de bildades för sju år sedan på en pub i London. Sångaren, gitarristen och låtskrivaren Petter Ericson Stakee är uppvuxen utanför Uppsala som son till musikern, producenten, låtskrivaren och radioprataren Peter R. Ericson. Basisten Terry Wolfers kommer från Londons East End. Övriga medlemmar har varierat över åren. Numer är bandet sedan flera år baserat i New York.

Alberta Cross har finslipat musiken till detta andra album. Vi var väl många som trodde att de skulle gräva sig djupare ner i den amerikanska myllan än på debuten. Nu är det nästan tvärtom. Ljudbilden har öppnat upp sig och Petters sång och melodierna drar ännu mer åt det brittiska, men gitarrerna och en del arrangemang drar i alla fall då och då åt gospel och roots. Det är ändå som helhet ett mer popbetonat sound. Vilket inte är fel.Petters ljusa sköna röst är viktig och han kan skapa tilltalande melodier. En korsning av Oasis och Lynyrd Skynyrd är kanske vad världen behöver.

Men när jag hör en storslagen ballad som ”I Believe In Everything” så förstår jag att Alberta Cross gapar över mycket. Jämför den med discorökaren ”Money For The Weekend”, den pompösa stadionrockiga U2-aktiga ”Magnolia”, tunga boogien i ”Crate Of Gold” och den skönt avskalade gospeldoftande ”Bonfires” och ja, det är svårt att få ihop det till samma band. Alberta Cross har lite samma utveckling som Kings Of Leon på gott och ont. Petter Ericson Stakee är i vart fall en sångare och låtskrivare som fortsätter utvecklas. Och spretigheten är kanske helt rätt i dessa tider av spellistor när ett album i sig inte längre är en enhet som förr. Kanske kommer jag att gilla albumet mer när den inledande tveksamheten har släppt.

Liknande artister: Kings Of Leon, My Morning Jacket, Oasis

Christer B. Jarlås

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0