Raket Juice, stundtals på tomgång


Rocket Juice & The Moon
"Rocket Juice & The Moon"
(Honest Jon´s/Border)
PPP

Gränsdragningen mellan vad som verkligen når ut och hittar in i människors hjärtan kan vara hårfin. Hamnar man för långt på den andra sidan om gränsen så blir det lätt musik för inbördes beundran. Som lyssnare kan man då nästan känna sig utanför. Men medger att det är snyggt, stundtals briljant musiserande. Men man blir helt enkelt inte berörd. Det är ett problem som Damon Albarns nya supergrupp dras med.
Bakom namnet Rocket Juice & The Moon hittar vi tre killar med rätt så långa meriter. Damon Albarn är mest känd som frontman i bandet Blur. Flea är Red Hot Chilipeppers basist och motor och Tony Allen är mannen bakom Fela Anikualpo Kuti och har blivit utnämd av Brian Eno som världens bästa trummis. I teorin är det alltså mer än lovligt spännande. I praktien funkar det. Men inte så mycket mer.
Den här plattans stora behållning är att man drar in gästartister som Erykah Badu, Fatoumata Diawara och Hypnotic Brass Ensemble. Vilket märks så väl i "Hey Shooter", "Lolo", "Follow Fashion" och "Benko".
En av plattans läckraste nummer "Poison", har sedan tidigare läckt ut från projektet. Vilket har gjort att förväntningarna kanske blivit aningen höga. Kanske är det, just det som gör att jag inte riktigt kan ta till mig allt.
Visst, det är faschinerande att höra Tony Allens altinerande från fjäderlätta kom till blytung funk. Det är trots allt en kille som verkligen nyanserar trummor som instrument och tillsammans med Flea får de stundtals i gång ett vattentätt gung som färgas av de varierande sångarna.
Men allt för ofta trampar bandet vatten. I bland geggar man ner sig för mycket i jamträsket och då blir mest intressant för de inblandade och vi som lyssnar, kan visserligen imponerad av kunskaperna, men känslan... Den finns inte där.
Liknande Artister: The Good The Bad And The Queen, Baba Maal, Zap Mama, Red Hot Chilipeppers, Paul Simon.Stefan Herdell

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0