We need a doctor...

Tänkte faktiskt starta onsdagsmorgonen med ett inlägg helt ägnat åt hur fantastiskt fantasilös, poänglös och smaklös Lady Gagas "Born this way" är.
Men jag skiter i det.
Samma dag som Ladyn och RedOne släppte den där "samplingen" av Madonnas "Express Yourself" (obs sarkasm. Jag vet att det inte är en sampling utan bara en simpel låtstöld, något som folk ägnar sig åt när de inte orkar skriva egna hits) så släpptes en helt annan låt, av en helt annan artist i en helt annan dimension.
 
Dr Dre gjorde sampling till en konstform. I början med NWA, som pruducent för Snoop, Eminem och Jodeci och till sig själv. Han gjorde slick soul som gick att dansa till och kallade den G-funk. Allt han rörde vid blev guld och alla ville jobba med honom. Men så kom år 2000. Och det blev tyst. I snart 10 år har Dr Dre filat på en platta som gått under namnet "Detox".
Första smakprovet skulle ha kommit 2009. Det pratades om en låt som hette "Under Pressure". Dre själv och Interscopechefen himself Jimmy Iovine sa att den skulle komma under 2009. Det gjorde den inte. 2010 gick Dre själv ut och sa att "Under Pressure" inte ens klarade att få en plats på plattan. Ryktet säger att Dre under den här tiden spelat in 600 låtar till "Detox".
Men nöjd är han inte.
2010 släpptes i alla fall "Kush" efter att den hade läkt ut på olika internetforum. Med tanke på hur efterlängtad den var, så blev den något av en besvikelse. "Kush" är en förbannat bra låt i grund och botten. Men nyskapande var den inte. Det är i och för sig inte det senaste släppet "I Need A Doctor". Men här får dom till det. Eminem är aggresivare än någonsin när han bittert konstaterar att det är jobbigt att se sin vän och mentor gå igenom en massa skit. Refrängen är skriven och sjungen av Skylar Grey. Ett nytt stjärnskott som bland annat också skrev Rihannas refräng i Eminems "Love The Way You Lie". Helt själv! Det du RedOne...

Dr Dres egna rap är som vanligt stabilt. Jag vet inte vad det är, men för mig är det fortfarande så att allt han rör vid blir guld. Och jag är nog inte ensam. Årets grammy awards hade en hel del godis för ögon och öron (och inget av det hade med Justin Beav.. förlåt, Bieber att göra). Christer har redan uppmärksammat Cee-Lo Greens Elton John-inspirerande framträdande "Forget You" med Gwyneth Paltrow. Enimen gjorde "Love The Way You Lie" med Rihanna och gick sen över till "I Need A Doctor" med Skylar Grey. Och det jublet som Dr Dre mötte inför hans del av låten gick inte att ta miste på. Doktorn är efterlängtad och med den här låten kan inte plattan bli annat än ännu en milstolpe inom hiphopen.


/Stefan

Kommentarer
Postat av: Björn Bostrand

Klockren analys, Stefan!

2011-03-09 @ 10:59:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0