Chambers är en av de stora


Kasey Chambers

Little Bird (Liberation)

PPPP

Det var inte meningen att det skulle bli något nytt album under 2010 från den australiensiska singer/songwritern. Men plötsligt så gick den berömda proppen ur och låtarna bara flödade från Kaseys penna, och allt spelades in hastigt och klart lustigt under en turné med Lyle Lovett.

Det bockar och bugar man djupt för om man har hängt med den 34-åriga Chambers sedan debuten med ”The Captain” för tio år sedan.

Med ytterligare tre charmanta album däremellan grundade i Texas och Appalachian fåran så har hon vässat sin profil ytterligare för att nu vara given i samma kvalitetsfil som de liknande artisterna som namedroppas längst ner i den här texten.

Här blandar och ger Chambers på nytt utifrån den country, folk och rock brygd som hela tiden varit hennes högoktaniga bränsle. Och precis som sina föregångare så är den röda tråden för ”L.B” oantastligt hantverk.

I USA har man i vissa kretsar haft problem med att Kasey från ”down under” slår stora delar av americana och countryeliten på fingrarna på deras egen spelplan. Avundsjuka, säger jag.

Eller så har man retat upp sig på petitesser som att hennes sångröst skulle vara för nasal. Bullshit, säger jag.

Som låtskrivare radar Kasey upp 14 egenhändigt skrivna låtar som hittar raka vägen in i min musikaliska ryggmärg. Vissa är mer fantastiska än andra.

Vissa knockar mig direkt, medan andra bidar sin tid.

Men helheten är betagande. Eller som musikbibeln Rolling Stone sammanfattade i sin recension, ”a fullfilling and eclectic album, full of emotion, charm and heartfelt honesty”

Liknande artister: Lucinda Williams, Julie Miller, Kelly Willis Patty Griffin, Kim Richey, Tift Merritt, Allison Moorer, Kathleen Edwards.

Björn Bostrand


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0