Tobbes årsbästalista 2010

Det är inte alldeles okomplicerat att sammanställa det som betytt mest under året. Eller det man ägnat sig mest åt. Den stora flodvågen av musik från alla tänkbara tider, som hela tiden sköljer över oss, gör att man hela tiden upptäcker nya artister och låtar, vilka nödvändigtvis inte behöver vara dagsfärska. Mycket av den nya musik som jag lyssnat på under det gångna året kom ut redan 2007 och 2009 - fast det hade jag då ingen aning om.

Några korta iakttagelser från 2010:

Den innovativa technopopen är inte längre bara en fråga för dansgolvet utan förefaller numera vara en lika regelbunden besökare i våra radioapparater. Robyns tre skivsläpp under 2010 och det flitiga radiospelandet av hennes Dancing On My Own får vara beviset på den spaningen.

60-talets musikestetik upphör inte att locka. She & Him och Seth Swirsky skulle knappast vara någonting alls om vi skalade bort alla sina blinkningar och passningar till detta sägenomspunna årtionde. Ändå gör de ”egna” versioner av detta ganska utvattnade decennium och får det på något sätt att låta kontemporärt och nutida.

Svensk pop förefaller inte ha några problem med återväxten. Två lysande debuter från Oskar Linnros och Daniel Adams-Ray höger ribban för den övriga konkurrensen och Maia Hirasawa är definitivt också någon att räkna med långt framöver.

Kort och gott – ett ganska bra år! Detta är mina favoriter från året, utan någon närmare rangordning. Videofilmerna döljer sig bakom låttiteln utom i Swirskys fall, där länken går till en finfin Spotify-spellista med bl a den låten:


Daniel Adams-Ray - Gubben i lådan (singel)
Debutsingeln var hyfsad men denna låt, med sina afrikanska influenser, påminner inte så litet om känslan från Paul Simons Graceland och under alla förhållanden en träff mitt i prick, liksom hans fullängdare!


Fun - All you pretty girls (singel)
En ogenerat glad trio från New York som med viss ledning av Jellyfish-legendaren Roger Joseph Manning förmår att hylla alla dessa vackra kvinnor utan att det ens blir litet löjligt!


Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town (deluxe-box)
Svårt att bortse från, särskilt dokumentären som hör till årets absoluta höjdpunkter.


Farrah - Swings and roundabouts (single))
Denna skiva släpptes både 2009 och 2010. Eftersom datum bara är siffror bryr vi oss popgenier inte om dessa. Låten är en av de bästa jag hört de senaste 10 åren, ogenerat positiv och med en melodi som smittar snabbare än Cryptosporidium.


Oskar Linnros - Från och med Du (singel)
Smart, modern soulpop som fastnar som tuggummi. Efter en utmärkt spelning på Storsjöyran finns inget som helst utrymme att inte ta Oskar på djupaste allvar.


Seth Swirsky - I never knew you, Harry (CD-spår)
Swirsky solo och med Red Button bör finnas representerade på alla årslistor. Denna soldränkta hyllning till Harry Nilsson låter som Nilsson och är en utmärkt bra representant från Swirksys alltigenom lysande fullängdare, Watercolor day.


She & Him - In the sun (singel)
Som representanter för en ny generations tagning av pop fungerar She & Him utmärkt. Denna låt, som dryper av sommarsol och kvällsljus får mig jämnt på riktigt prima humör.


Johnny & Jenna
- Scissor Runner (single)
Jenny Lewis har alltid varit bra. Johnny & Jennas fullängdare är bitvis litet medvetet lo-fi och och lågbudget men påminner inte så litet om Lemonheads första skivor. Scissor Runner fungerar dock i alla väder och tider.


Robyn - Dancing on my own (singel)
En fantastiskt energisk låt som får tjäna som representant för den nya, smarta radiotechnon, som fungerar lika bra på dansgolvet som i hängmattan.


Maia Hirasawa - And I found this Boy (singel)
En fantastisk konsert på Gamla Teatern i Östersund våren 2010 och just denna låt öppnade mina ögon för Hirasawa. Hon har en fantastisk frasering som gör mig lika förundrad som när jag hör Rickie Lee Jones, även om de inte arbetar inom format.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0